6 tips voor het beste hondenkussen

Voor jouw trouwe viervoeter wil je natuurlijk het beste hondenkussen. Met de vele opties die er zijn, zie je soms door de bomen het bos niet meer. Om te bepalen welk hondenkussen voor jouw en jouw hond het meest geschikt is, hebben wij een aantal tips.

1. Koop de juiste maat

beste hondenkussen tipsTen eerste is het belangrijk dat jouw hond niet op een te klein matras ligt. Het is natuurlijk niet fijn wanneer je niet genoeg ruimte hebt om lekker te ontspannen. Maar welke grootte is nou geschikt voor jouw viervoeter? Bij al onze artikelen vind je informatie over de grootte van het kussen, en voor welk ras het kussen geschikt is. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen binnen de rassen. Ook verschillen reutjes en teefjes nog wel eens van lengte. Wil je zeker weten dat je het geschikte kussen koopt? Meet dan jouw hond op wanneer hij languit ligt. Tel bij de gemeten afstand 15 centimeter op, dan zit je zeker goed.

 

2. Let op de dikte van het hondenkussen

De dikte van een matras is iets waar je zelf over kan beslissen. Al adviseren wij om geen kussen dunner dan 10 centimeter aan te schaffen. Hoe dunner het kussen hoe gemakkelijker de kou van de grond in het kussen trekt. Op een hondenkussen moet jouw viervoeter natuurlijk lekker zacht liggen, maar heeft het ook een warm plekje nodig.

Verder is het afhankelijk van welke hond je hebt. Een zwaardere hond heeft meer baat bij een dikker matras dan een klein hondje. Onze hondenkussens hebben allemaal een dikte van +/- 15 centimeter.

 3. Welke uitvoering is het meest geschikt?

Wij zijn van mening dat je met een kwalitatief hondenkussen het beste plekje voor je hond creëert. Toch moet een kussen natuurlijk ook in het interieur passen. Maak daarom een weloverwogen keuze welk hondenkussen het best tot zijn recht komt in jouw woning. Ga je voor een rond hondenkussen, een ovale, of toch voor een rechthoekig kussen? En welke kleur is nou het mooist? Rood, blauw, grijs of toch gewoon een zwarte? De keuze is aan jou!

Naast het ontwerp is ook het type van belang. Heb je wel eens gedacht aan een orthopedisch hondenkussen? Deze zijn zeer geschikt voor honden met gewrichtsproblemen of andere pijntjes. Meer info over orthopedische matrassen vind je hier.

4. Het beste materiaal

Het materiaal kan van belang zijn in de zoektocht naar het goede hondenkussen. Zo zijn er hondenkussens van leer, nylon, corduroy, katoen etc. Wat past goed bij jouw interieur, en welk materiaal is praktisch?

Wij hebben de kenmerken van onze materialen hieronder beschreven:

  • Nylon: is waterafstotend, goed schoon te houden en kan tegen een stootje.
  • Corduroy: is heerlijk zacht, trendy, bestand tegen zonlicht verkleuring. Het wordt alleen wel sneller vies.
  • Kunstleer; robuuste uitstraling, houdt warmte vast, makkelijk af te nemen.
  • Nano: Water- en vuilafstotend, voorkomt nare geurtjes, antibacterieel.

5. Een verwisselbare buitenhoes

Het is erg handig wanneer een hondenkussen een verwisselbare hoes heeft. Wanneer de hoes een keer gewassen moet worden kun je het zo van het kussen afritsen. Daarnaast is het erg leuk om eens te wisselen van stijl, kon je niet kiezen tussen een ribcord kussen of eentje van nylon? Een tweede hoes biedt uitkomst. 

 6. De vulling van een hondenkussen

Hondenkussens zijn doorgaans gevuld met EPS-parels, fiberfill, polyether vlokken of schuim. De kenmerken van deze materialen hebben we even voor je genoteerd.

  • EPS-parels: Dit is een mooi materiaal. Door de warmte van de hond vormt het kussen zich naar het lichaam. EPS-parels bieden een goede ondersteuning maar zijn geen echte orthopedische kussens. Wanneer je een kussen met EPS-parels koopt, let er dan op dat er geen gerecyclede parels gebruikt zijn, deze zijn van drastisch mindere kwaliteit. Mocht de vulling slechter worden kun je deze gemakkelijk aanvullen of vervangen met nieuwe EPS-parels.
  • Fiberfill: Dit materiaal is erg zacht en houdt de warmte van de hond vast. Kussens die warmte vasthouden zijn lekker knus voor jouw hond. Fiberfill is veerkrachtig en heeft een groot volume. Hierdoor is het goed geschikt voor hondenkussens.
  • Polyether vlokken: Een hondenkussen gevuld met vlokken is volume vast en ligt erg comfortabel. Wanneer het kussen opgeklopt wordt komt deze weer in de originele staat terecht. In tegenstelling tot EPS-parels welke nog wel eens verzakken. Na verloop van tijd kan er wel kuilvorming ontstaan.
  • Schuim: Een kussen gevuld met schuim is meestal gevuld met koudschuim. Wanneer een kussen gevuld is met een combinatie van koudschuim en traagschuim spreken we van een orthopedisch kussen. Deze kussens geven de beste ondersteuning aan uw hond.
Terug naar blog